5 начина, по които технологиите променят завинаги интериорния дизайн

Трудно е да се предвиди бъдещето, но технологиите имат своя доказан начин в историята да бъдат огромен катализатор на промени.

Колкото и все още да има хора, които искат да се отрекат от технологиите, те оформят една огромна част от ежедневието ни. Естествено е да навлизат все повече във всички браншове, включително и интериорния дизайн.

Ето петте технологии, които ще окажат най-голямо влияние върху домовете ни и начина ни на живот:

1. “Умните къщи” (или т.нар. “смарт” домове)

През 2018-та технологиите са навсякъде. Не се мине много и някой от технологичните гиганти изкара някоя нова джаджа, която да направи дома ни по-умен и живота ни по-прост. Днес приложения могат да контролират светлината в стаята, движението на щори и пердета, отопление и какво ли още не. Дори Google и Amazon влязоха в домовете ни с устройства като Google Home и Echo, с които дори можеш да си говориш като ти е самотно. Но това не ни изненадва в днешно време с наличието на толкова умни телефони. Големи фабрики работят по изработването на умни кухни, умни бани и т.н. Представете си гладък плот и с един бърз жест от ваша страна на плота се появява мивка… Това вече не е просто Sci-Fi, а съвсем реални проекти, които ще навлизат в интериорния дизайн все повече.

 

2. Виртуална и добавена реалност (Virtual Reality и Augmented Reality)

В толкова технологично време няма как да не навлязат в ежедневието ни и изкуствените реалности. Малко работа стил “Аватар”, но какво да направим, технологии… Модерна работа 🙂

Докато виртуалната реалност симулира един тотално различен свят, създаден изцяло от софтуер, добавената реалност просто наслагва виртуални свойства върху реални пространства.

Прости примери за “новите” реалности и приложението им в дизайна са например всички 3D модели, които създаваме, за да можем да визуализираме по-лесно пред клиентите новите помещения. Ние създаваме чисто нов свят, който трябва да представим. Също така Dulux, например, имат приложение, с помощта на което човек може да си боядиса виртуално стените, за да може да си избере цвят. Полезно 🙂

 

3. 3D принтиране

3D принтирането може да се опише като реална виртуална реалност. То пренася дизайна на едно съвсем друго ниво, защото позволява машинното създаване на нови мебели, декорации и дори цели къщи, елиминирайки човешкия фактор при изработването и сглобяването. За момента това все още е сравнително скъпа услуга, но нека си спомним, че преди 15-16 години и телефоните бяха такава.

 

4. Зелени домове

В днешно време нараства все повече информираността на населението и все повече хора се опитват да живеят максимално природосъобразно. Създават се все повече помощни средства за целта. Например Елън Мъск създава Powerwall (батерия, която да захранва дома с електричество) и Solar Roof (покриви, изградени изцяло от слънчеви батерии).

Все повече хора търсят алтернативни начини да добиват енергия, да се справят с отпадъците и въобще да живеят по-екологично. Следователно и технологиите се развиват в тази посока.

 

5. Дронове

Въпреки че към момента дроновете се свързват предимно с не много положителни неща, Амазон започнаха поход към роботизирането на доставките си. Това създава цял един нов свят от възможности. Чакането за доставка намалява драстично и онзи плат за пердетата на дневната, който така силно сте си харесали, може да бъде утре при вас, а не след 2 седмици.

Архитекти и дизайнери вече са използвали и дронове, за да издигнат цели сгради, да качат тежък извънгабаритен диван до 10-ия етаж и още какво ли не. В бъдеще дроновете ще бъдат свързвани с повечето си позитиви, отколкото негативи.

630 Comments