Какво трябва да знаем за кухненските плотове преди да направим своя избор

Всеки, минаващ през ремонт на кухня, се налага да вземе решение какъв кухненски плот да избере. Понякога изборът не е просто дали и кой вид е по-естетически издържан във конкретния случай, а кой ще бъде по-функционален.

За да можем да направим информиран избор и да вземем най-доброто решение за нашата ситуация, е добре да сме запознати с предимствата и недостатъците на всеки вид плот.

 

Мрамор

marble

Въпреки, че той има елегантен и изискан вид, който никога няма да излезе от мода, този плот е един от най-притенциозните, ако искате да се изживявате като Master Chef. Може би устойчивостта му на висока температура, не е достатъчно качество, което да компенсира факта, че материалът е едропорест и всяко петънце ще попие завинаги и ще превърне този скъп плот в една голяма мацаница.

 

Кварц

Кварцовият плот е един от най-устойчивите плотове. Има висока издръжливост към надраскване, киселина, петна, топлина и удари. На пазара съществуват различни разновидности на шарки, включително и такива, които приличат много на мрамор. Недостатъкът на този плот е, че никога няма да бъде мрамор и усещането, което носи е различно. Плотовете от кварцит са по-чувствителни и по-скъпи от тези от кварц, но са една идея по-близо до “истината”.

 

Стеатит

Със своята мека структура, стеатитът е лесен за обработка плот, който при повреда може лесно да се изшлайфа. За жалост повредите ще бъдат сравнително чести, тъй като няма висока устойчивост нито на температура, нито на надрасквания. Също така този камък е ограничен цветово само в сивата гама – от средно-тъмни до тъмни нюанси.

 

Дърво

За съжаление единственият позитив на този плот е фактът, че допринася за топлото и уютно излъчване на дома, но до там. Плотът от естествена дървесина е крайно чувствителен към всичко и като бонус има възможност за развитие на бактерии при недостатъчно подсушаване. Добра алтернатива на плотът от масив са ламинираните ПДЧ-та, които имат огромен асортимент от разцветки, включително и такива наподобяващи мрамор, кварц, метал и т.н.

 

Бетон

Бетоновият плот е екстравагантно решение, но позволява голяма свобода откъм форми и размери, изливайки се на място. Устойчив е на общо взето всичко, но един от големите му недостатъци е, че е доста тежък и това изисква долен ред шкафове да бъдат подсилени.

 

Гранит

Гранитът е сред най-популярните решения за кухненски плот. Има всякакви цветови разновидности и е много издръжлив на всякакви въздействия. Единственият проблем е, че ако не е запечатан добре, може да бъде лесно замърсен.

Варовик

Въпреки, че този камък е най-често срещан у нас по фасадите на стари сгради, той доста често намира приложение и като кухненски плот. Най-често е в различни нюанси на бяло и пясъчно-жълто. За жалост изисква голяма поддръжка, тъй като е много чувствителен към надраскване и петна. Има непоносимост към високи температури и са възможни изгаряния.

Това са най-често срещаните материали за кухненски плот. Разбира се, ако човек е креативен, могат да бъдат направени плотове от какво ли не, но понякога масово утвърдените решения са неслучайно такива.

Имайте предвид, че решението, което ви харесва визуално, не винаги е подходящо за вашите нужди.

395 Comments